Tomas Rimeika om solokarriären och den nya singeln.

Uppsalabaserade Tomas Rimeika solodebuterade tidigare i år och har samarbetat med sångerskan Ida Wiklund och gruppen The Hebbe Sisters. Idag släpper han ännu en singel, ”Passion”, och jag fick en pratstund med artisten om solokarriären, att släppa en låt i olika versioner och om framtidsplanerna.

Du debuterade som soloartist tidigare i år och släppte låten ”Säffle”. Hur har det känts att släppa musik solo?
– Drömmigt. Jag sjunger ju i The Rhymes, och har spelat i banden Frantic Sunday och Scandal Beauty i massor av år, så jag vet typ inte hur en gör saker solo. Men det känns som att jag är på konstant tågluff med väldigt liten ryggsäck. Ett stort äventyr helt enkelt.

”Säffle” har tidigare släppts i en engelsk version tillsammans med ditt band The Rhymes. Hur gick det till när du ville göra en version på svenska?
– Det var mamma som sa: Men Tomas, om ni har en låt som heter Säffle så måste den ju finnas på svenska. Jag har kommit över min tonårsrevolt så jag gjorde som mor sa. Satte mig i det trånga köket i Luthagen och skrev en svensk text en majkväll. Texten hamnade väldigt nära hjärtat.

Du har även släppt en tredje version av låten, en a capella tillsammans med The Hebbe sisters. Hur känner du för de olika versionerna?
– ”Säffle” är mitt konstnärliga klimax. Det blir inte bättre än så här. Så har det känts. Låten berör mig djupt ner i själen. Att Ida Wiklund och The Hebbe Sisters ville göra svenska versioner tillsammans med mig av låten kändes ju enormt lyckligt. När jag lyssnar på det här i Uppsala får jag rysningar, måste resa på mig och göra häftiga gester med armarna neråt Fyrisån som liksom Byälven flyter söderut. Ja du hör, jag blir uppsnärjd i det blå bara av att prata om dessa olika versioner. Den sången har satt stora saker i rullning inom mig. Jag känner så djupt för den så jag fått en väldig energi att arbeta vidare med nya sånger. 

”Att vara på väg till fjorden vid Källarbacken där vi badade i sommarnatten. I månskenet. Då allt var bra. ”

Du släpper en ny singel idag. Berätta om den!
– Min nya singel heter Passion och handlar om att satsa allt på att kärleken inte dött. Att vara på väg till fjorden vid Källarbacken där vi badade i sommarnatten. I månskenet. Då allt var bra. 
Nu vet du inte om det nånsin kommer bli bra igen. Du lever bara på hoppet. Och på solskenet som glittrar i vattnet. 
Jag skrev den vid pianot i Säffle och sedan spelades den in hemma hos Jonatan Järphagen i Karakou för några år sen, och Jonatan har producerat den på ett mästerligt sätt. Men jag har inte hittat rätt sammanhang att släppa den i. Förrän nu. 

Vad kan vi förvänta oss av dig som soloartist i framtiden?
– Ni kan förvänta er ett debutalbum nästa år. Med enbart svenska låtar, inspirerade av sången Säffle. Ni kan också förvänta er livespelningar som river murarna. Där alla som är där känner gemenskap och mening. Och ett oändligt äventyr runt hörnet. Musik har förändrat mitt liv och en anledning till att jag skapar musik är att förändra livet för andra. För jag vet ju vad den har gjort för mig. 

  • Låtskrivare: Tomas Rimeika
  • Producent: Jonatan Järphagen

Skriven av: Emma Andersson