”Det lilla samebarnet från Karesuando finns forfarande kvar”

Dear Sara, artisten och låtskrivaren från Karesuando norr om Kiruna, har efter flera vändor till LA nu släppt sin debut-EP ”I’m not that sad: )” efter att hon i februari i år släppte debutsingeln ”Something You Should Know”. EPn bjuder på fem låtar med moderna popmelodier, starka beats och unik sång. I denna intervju får vi höra mer om Saras musikaliska resa, om låtarnas produktion och om att våga hitta sin egna röst.

Du växte upp i en renskötarfamilj i norra Sverige och drog till Los Angeles efter studenten. Hur har livet ändrats sen dess?
– På många sätt ändrades livet. Jag flyttade till Stockholm med mål att lyckas med musiken och det har varit en lång resa. Dock vet jag inte om jag har förändrats så mycket. Utvecklats, ja. Men det lilla samebarnet från Karesuando finns forfarande kvar, oavsett hur coola rum och sammanhang jag har hamnat i.

Debut-EPn är full av atmosfäriska synthar och välproducerade beats. Vilka har producerat låtarna och hur såg processen ut?
– Det är olika producenter, men alla har lyckats sätta en unik touch på låtarna. Med Elias Näslin ville vi försöka hitta ett nordiskt/samiskt sound och det var så ”Something you should know” blev till. Den är byggd på atmosfäriska synthar och jojk. Vi ville att texten skulle kännas speciell, så vi skrev om våra hembyar. En annan låt jag och Elias gjorde, denna gång med låtskrivaren Hilda Stenmalm är ”Do Better”, det blev en mer quirky och gitarrbaserad poplåt. Olik från ’Something you should know’ men min röst lyckades ändå hålla en röd tråd.

”Nobody” skrev jag tillsammans med David Kjellstrand, Ruth Lindegren och Joy Deb (som även producerade låten). Det är en sorglig men ändå lekfull låt som just nu är min största favorit. Stupid things blev till under en session med Linnea Deb och Johannes Willinder. Linnea var nykär i sin pojkvän och jag var nykär i min, så  vi bestämde oss för att skriva en kärlekslåt. Johannes briljerade som producent och jag är otroligt stolt över resultatet.

En återkommande sak som får dina låtar att sticka ut är din unika sångröst. När började du sjunga och hur hittade du din röst?
– Jag var väldigt blyg när jag var liten. Så från början sjöng jag endast med min storasyster. Kanske för att hon tvingade mig. När jag började skolan var jag med på skolans konserter och det var nog där jag började hitta min egen röst. Jag tyckte att det var kul att showa och överraska publiken med olika nummer. Jag brukade klä ut mig och testa olika genre och spexa på scen. Efter att jag medverkade på X-factor visste jag att jag ville jobba med musik.

En av låtarna på EPn är en tolkning av Red Hot Chili Peppers stora hit “Californiacation”. Hur kommer det sig att du gjorde en cover av just den låten?
– Jag ville ta en låt som var helt olikt mitt sound och göra den till min egen. Samtidigt som jag tycker att det är otroligt välskriven låt. Jag är helt klart en textmänniska. 

Vad kan vi förvänta oss av Dear Sara i framtiden? Blir det några livespelningar nu när världen öppnar upp igen?
– Jag hoppas jag får en plats på den svenska musikscenen och att fler musikälskare hittar min musik! 


Följ Dear Sara

  • Låtskrivare: Sara Nutti, Elias Näslin, Johannes Willinder, Linnea Deb, David Kjellstrand, Joy Deb, Ruth Lindegren, Hilda Stenmalm,
  • Låtskrivare: original "Californiacation" - Anthony Kiedis, Chad Smith, Flea, John Frusciante
  • Producenter: LIAS, Johannes Willinder, NEIGHBOURS, Joy Deb

Skriven av: Emma Andersson