Uppsalabandet om nya singeln och suget efter livescenen.

Bandet ARSADI, som består av Anthony Bachtiar, Feria Hikmet, Nils Öberg och Pedram Effati, har under de senaste åren fyllt Uppsalas livescener och nationer med sin musik. Efter en tids tystnad under pandemiåret är de nu tillbaka med en ny singel. ”Deep Waters” bjuder på energiska indie-gitarrer och somriga melodier. Jag fick en pratstund med bandet och i denna intervju får vi höra mer om singeln, om varför både Feria och Nils växlar mellan att spela bas och gitarr och om framtidsplanerna.

Foto: Gustav Aldin

Ni började spela musik tillsammans 2016. Hur startade allt?
Feria: Jag, Anthony och Pedram spelade innan dess ihop i ett coverband på Uppsalas nationer. Anthony nämnde att han ville starta band innan han åkte till London.
Anthony: Ja vi hade lirat i några år och så drog jag till London och pluggade songwriting, och när jag kom tillbaka bjöd vi in Nils som en fjärde medlem och startade ARSADI. En månad senare stod vi på scenen för första gången på Kalmar Nation, sen dess har vi bara kört på.

Feria och Nils turas om att spela bas och gitarr på era låtar. Hur kommer det sig?
Feria: Jag skyller på Nils, det är han som inte kan bestämma sig om han ska spela bas eller gitarr. Men vi tycker båda att det är roligt att spela både och, vi är gitarrister från början. 
Anthony: Vi hade helt enkelt ingen renodlad basist i bandet.
Feria: Och jag tycker man kan höra utvecklingen i våra låtar, i början spelade vi bas mer som man spelar gitarr. Nu har Nils lärt sig mer om hur en bas ska samarbeta med trummorna och utvecklats där. Egentligen tycker jag att han ska spela gitarr och jag kan chilla på basen, men han är envis.

Den senaste singeln “Deep Waters” är en låt med pigga takter, positiva melodier och starka synthar. När kom låten till?
Anthony: Den jammade vi fram i replokalen. Jag tror vi började med den 2019, och vi skulle släppa den förra året men så kom covid i vägen. När vi skrev den så var de andra lite trötta på att jag alltid vill skriva komplicerade ackordföljder, så då gjorde vi denna med fyra ackord. Sen kunde jag inte hålla mig så då skrev vi ett stick med typ sju ackord. 
Feria: Och det sticket är det bästa i låten!
Anthony: Men ”det brukar ofta vara så att vi jammar fram något, sen skriver jag lite text och så brukar jag och Nils arra ihop låtarna, så vi alla samarbetar mycket när vi skriver låtarna. 

”Det blev en bra morot för oss att göra färdigt låten och att äntligen få släppa den.”

När bestämde ni er för att tävla med “Deep Waters” i P4 Uppland?
Anthony: Det var nog i vintras. Det blev en bra morot för oss att göra färdigt låten och att äntligen få släppa den. Det blev som ett nytt startskott efter perioden utan spelningar och släpp under 2020. 

Er musik känns som den gör sig bra på en scen, hur taggade är ni på att komma ut och spela igen?
Feria: Oj va vi är taggade! Senast vi spelade live inför publik var 7 mars 2020. Då anordnade vi en kväll på Katalin med några andra band. Så det vill vi göra snart igen.
Anthony: Efterfrågan på livemusik känns som att den är stor. Vi är så taggade på att komma ut igen, och att få lite respons. Det är ett bra substitut med livestreams men det är ju en helt annan sak att spela inför publik.

Vad har ni för planer för det kommande året?
Anthony: I veckan ska vi ha ett möte och planera framtiden lite. Planen nu är att släppa en till singel i slutet av sommaren som är en del av en EP som kommer komma i höst. Tanken är att planera livegig i samband med EPn också. Vi är sugna på att göra någon endagsfestival med Uppsala-akter, men vi får se hur det blir. 

Följ ARSADI

  • Låtskrivare: Anthony Bachtiar, Feria Hikmet, Nils Öberg, Pedram Effati
  • Producenter: Anthony Bachtiar, Nils Öberg, Simon Vågbratt

Skriven av: Emma Andersson