Amanda Fondell startade mars månad med att släppa sin nya singel ”Baby”, en ärlig låt med souliga R’n’B toner om kärleken till hennes fästman. Jag ringde upp Amanda för att prata lite om den nya singeln, om att skriva musik under en pandemi och om hennes kommande EP.

Hur känns det efter släppet av din nya singel “Baby”?
– Det känns bra, den har fått väldigt fin respons. Jag har inte skrivit om så direkt kärlek förut för jag har känt mig lite rädd för det, men det har visat sig att det var helt rätt i och med att det har givit mer respons från de som lyssnat. 

“Baby” är producerad av din fästman Joel, hur är det att samarbeta med sin partner?
– Vi har jobbat länge tillsammans men på olika håll, och vi har spelat tillsammans. Det har varit viktigt att få ha egna projekt och utvecklas på varsitt håll, samtidigt som vår gemensamma nyckel alltid varit musiken. Nu på senare tid har vi gått in i studion tillsammans och lekt runt lite vilket kändes bra, och det här är resultatet.

Hur har det varit att skriva musik under en pandemi?
– För min del har det inte varit så annorlunda för jag har haft turen att få fortsätta gå till studion och det har varit min vardag, men man har skrivit lite mer med folk över internet och FaceTime. Det som är annorlunda är att inte få spela live inför folk. 

Foto: Haris Mlivic

Du och Isabella Sjöstrand började skriva “Baby” ihop på FaceTime.
– Ja precis. Det började med att jag ville skriva en låt i tretakt, och utifrån det började jag spåna på basriffet. Sen ringde jag upp Isabella och vi skrev melodier ganska snabbt, och hon kom på lead-synthen. Vi skrev lite text och diskuterade vad vi ville skriva om och vi landade i att skriva om den här direkta, ärliga kärleken och då föll det sig naturligt för mig att skriva om min fästman. 

Din EP från 2020 och framförallt den nya singeln känns mer organiska och luftiga jämfört med dina tidigare låtar. Hur har du arbetat med att utveckla ditt sound de senaste åren?
– Jag har alltid gått igång på rytmer och det groove jag känner i kroppen och skapat utifrån det och det har lett mig till där jag är nu. Det har inte funnits någon specifik tanke bakom det utan det har utvecklats utifrån vad jag känner för.

Kommer det komma en del två av EPn “Pt.1 Let Me Introduce You To My Thoughts”?
– Ja det är tanken, vi har tänkt släppa den nu till våren. Först kommer det komma lite singlar och sen hoppas jag kunna släppa EPn i maj. 

Vad kan vi förvänta oss av Amanda Fondell under året?
– Just nu fokuserar jag på EPn och på att få ut den på bästa sätt. Sen kanske jag kommer göra någon livestream, men jag hoppas såklart på att man senare kommer kunna spela lite live inför publik. 


Lyssna på och följ Amanda Fondell här

Skriven av: Emma Andersson