Jonas “MoonChild” Zekkari har haft stora framgångar som låtskrivare på den asiatiska musikmarknaden och skrivit J-pop och K-pop låtar som legat på topplistor världen över. Nu har han startat företaget MoonBase Music i Göteborg som vill hjälpa talanger att lyckas som låtskrivare och producenter i Sverige och på den internationella marknaden.

Jag fick göra denna intervju med Jonas om karriären, det nya företaget och om musikindustrin i Göteborg.

Hur gick det till när du började skriva låtar för den asiatiska musikmarknaden?

– Det började med att jag flyttade till Stockholm för att satsa på musiken och fick upp ögonen för den asiatiska marknaden efter ett låtskrivarcamp. Därefter började allting rulla på.

Är det vanligt att låtskrivare från Europa och USA skriver J-pop och K-pop?

– Ja, det är mycket vanligt för låtskrivare från Europa och USA att skriva J-pop och K-pop. Detta eftersom man fortfarande säljer skivor i dessa länder.

”Musikindustrin i Göteborg är främst inriktad mot Indie-pop och rock. Därmed saknar staden plattformar för att behålla talanger för andra musikstilar”

Vad tror du ligger bakom att många flyttar från Göteborg för att jobba med musik när både talang och kunskap finns i staden?

– Musikindustrin i Göteborg är främst inriktad mot Indie-pop och rock. Därmed saknar staden plattformar för att behålla talanger för andra musikstilar som till exempel POP och RnB. En annan anledning är även att de största skivbolagen har sina kontor i Stockholm, vilket gör att musikindustrin generellt är centraliserad i Sverige. 

Producenten Emil Sundbaum (Penthox) och Jonas Zekkari (MoonChild)

– MoonBase Music vill hjälpa lokala talanger att bli en del av det svenska musikundret. Hur vill ni göra det?

Jag vill erbjuda möjligheten att arbeta med stora/etablerade låtskrivare, producenter och artister på nationell och internationell nivå i sin hemstad. Jag vill även hjälpa talanger utvecklas genom att överföra min egen kompetens och erfarenhet.

Vad är det långsiktiga målet med MoonBase Music? 

– Målet är att bli en av de viktigaste och största musikbolagen/musikförlagen i Sverige. 

Hur ser det kommande året ut för dig?

– Musikbranschen är inne i svår period på grund av Covid-19. Dock har vi flera spännande projekt och samarbeten på gång. Jag kommer fortsätta med skrivandet och utveckling av företaget. 

Jonas “MoonChild” Zekkari

Läs mer på MoonBase hemsida

Skriven av: Emma Andersson