Julia Alfrida drog igång sin artistkarriär ordentligt under 2019 med att släppa låten ”HER” som bland annat ledde till framträdanden under Pridefestivalen i både Stockholm och Köpenhamn. Våren 2020 deltog Julia i tävlingen P4 Nästa och blev handplockad till att delta i årets Melodifestival. I denna intervju får vi höra mer om artistens musik och framtidsplaner.

Hur har 2020 sett ut för dig när det varit svårt att spela live?

– 2020 började positivt på live-fronten. Jag släppte min debut EP den 7e februari 2020 och hann precis spela på ett fåtal klubbar innan Corona slog till, så det är jag ändå glad & tacksam för. Jag fick även turen att spela live ett par gånger i radio tävlingen P4 Nästa som även ledde till att jag ska delta i mello i år!

Din senaste singel “pretty dreams (EGO)” är fylld av rytmiska synthar och snygga melodier. Hur såg låtskrivarprocessen och producerandet av låten ut?

– ”pretty dreams (EGO)” är skriven av mig och geniet, Sophie Verdonk. Sophie har proddat låten medan jag suttit med och varit lite av en ”backseat producer”. Jag och Sophie lärde känna varandra på producent- och låtskrivarskolan Musikmakarna i Övik förra året och det var även där som låten blev till.  Vi sa länge innan vi skrev ihop att vi borde samarbeta, men de tog ett tag innan vi kom till skott. När vi väl satte oss ner i hennes studio så klickade våra musikaliteter väldigt naturligt och resulterade i pretty dreams (EGO). Jag älskar låten, den är cool, quirky, enkel & busy på samma gång! 

Du tävlar i deltävling 2 i Melodifestivalen den 13 februari. Hur ser förberedelserna ut inför det?

– Det är en hel del förberedelser i luften. Det är allt från att spela in podcasts, ha photoshoots & intervjuer till att jag ska giga på Nyhetsmorgon på lördag. Men den allra största förberedelsen som väntar nu inför mello är att bygga färdigt mitt scennummer och repa inför det tills det sitter som en smäck. Det är så otroligt kul och spännande att få djupdyka in i det att jag knappt kan beskriva hur det känns.

”Jag vill att du som tittare ska få en vi-känsla och känna en styrka och kraft i det jag förmedlar i låten och på scenen.”

Vad kan du berätta om ditt bidrag i Melodifestivalen? 
Att låten ”Rich” som jag tävlar med handlar om inre rikedom, självvärde & mångfald som även kommer att speglas i mitt nummer. Jag vill att du som tittare ska få en ”vi-känsla” och känna en styrka och kraft i det jag förmedlar i låten och på scenen. 

Du har skrivit låtar sedan du var åtta år, var hittar du inspiration till att fortsätta skriva?

– Allt som som jag skriver om är hittills självupplevt och det är från mina egna erfarenheter och känslor som jag hämtar inspiration. Det har blivit många låtar som handlar om psykisk ohälsa i min uppväxt, identitetssökande & destruktiva relationer. Jag skulle säga att det är en sorts nödvändighet för mig att uttrycka mig & ventilera genom musik. Jag hämtar också inspiration från andra konstformer som film och serier. 

Förutom din medverkan i melodifestivalen, vad kan vi förvänta oss av Julia Alfrida under 2021? 

– Det är mycket som är ovisst än så länge med tanke på att jag inte kan sia i om hur det kommer gå för mig i min mello-debut. Men om jag bortser från det så har jag planer på att släppa ny musik som jag tror har potential att slå internationellt, vilket är mitt nästa mål. Jag vill följa Tove Lo, Robyn & Max Martins fotspår genom att vara i framkanten av Sveriges framtida musikexport. 

Lyssna på och följ Julia Alfrida:

Skriven av: Emma Andersson