Paret och musikduon Jeff Elliot, bestående av musikerna Jessica Klingsell och Amanda Lindgren släppte tidigare i år singlarna ”Elephant” och ”10 Years” inför sitt debutalbum.

Den 30 april släppte de plattan ”Ten” – 10 låtar fyllda av stränginstrument, stämsång och känslostarka texter. I denna intervju berättar duon om hur de träffades, om att producera låtar till skivan och om Jeff Elliots framtid.

Hur bildades er duo Jeff Elliot?

– Vi lärde känna varandra på en musikkurs på Umeå Universitet 2007 och började spela i ett band ihop då. Sen 2015 har vi varit ett par och nu är vi gifta och har två barn tillsammans.

Därför var det väldigt naturligt att det blev just vi två. Jag hade skrivit några låtar om min mammas död som jag brukade spela på gitarren hemma ibland. Amanda började sjunga stämmor och spela blås till. Jag gillade soundet och känslan av att vi sjöng hela låtarna med stämsång ihop. Så vi fortsatte bygga vidare på den idén, säger Jessica Klingsell.

Har ni alltid spelat in och mixat era låtar själva?

– Ja, vi hade båda tidigt ett starkt intresse och driv för att göra hela processen själva. Och vi har båda via musikintresserade föräldrar haft tillgång till enklare inspelningsutrustning hemma under tonåren. Det starka intresset ledde vidare till utbildningar inom ljudteknik och musikproduktion. 

Foto: Elin Berge

Hur har arbetet med albumet sett ut?

– Albumet är inspelat i vår studio Ljudinstitutet i Umeå. Eftersom vi har barn ihop så har vi jobbat mycket en i taget. Jessica har spelat in grunden med stränginstrument och sång. Sen har Amanda hittat på stämmor och spelat in blåsinstrument.  Jessica har därefter arbetat vidare med ljudbilden och lagt till saker där det kändes som att det behövdes. Sen har Amanda lyssnat och skalat av det som blivit för mycket. Så vi har haft en ganska tydlig process.

Var finner ni inspiration till texterna?

– Alla texterna handlar om ämnen som berör mig på djupet. Dom äldsta låtarna på albumet handlar om min mammas död, medan dom nyare låtarna har mer samhällskoppling. Det har mycket att göra med att dom är skrivna under olika faser i livet. När jag fick barn så blev till exempel mitt engagemang för klimatförändringarna otroligt mycket starkare. Framtiden blev så väldigt närvarande via dom. Oavsett ämne så börjar en låt nästan alltid med en stark känsla. Det är sällan jag lyckas skriva en text jag känner mig nöjd med utan att den bottnar i något som berör mig, säger Jessica.

”Lite skevt ljud på ett trevligt sätt, och så vacker utseendemässigt”

Albumet har en fin balans mellan stränginstrument, blåsinstrument och stämsång. Vilket är favoritinstrumentet?

– Oj, svår fråga att svara på för två instrumentsamlare. Vi tycker ju så mycket om alla våra instrument.

Jessica: Den stålsträngade gitarren är ju en klassiker som funkar på flest låtar, men jag älskar ju verkligen också min banjolele. Lite skevt ljud på ett trevligt sätt, och så vacker utseendemässigt.

Amanda: Egentligen älskar jag alla. Men om jag måste välja ett så tycker jag röst. Och på andra plats kommer trumset, det är jag svag för. Fast jag har aktivt inte velat ha det på Jeff Elliot-albumet, för trumset kan verkligen förstöra också, i fel sammanhang. Tuba tycker jag också mycket om. Jag har nån slags fäbless för stora och otympliga instrument tyvärr. Men blev tillfälligt less på att konka och har bara velat spela små instrument i Jeff Elliot.

Vad har ni för planer för Jeff Elliot i framtiden?

– Närmaste planen är albumsläpp och streamad releasefest. För den som vill se det så kan man kolla på vår Facebook

Det ska bli så roligt att få komma ut och spela för publik när det blir möjligt igen. Och vad gäller framtida släpp så finns det redan rätt mycket material till album nr 2. Så när tid finns kommer vi börja spela in till det. 

  • Låtskrivare: Jessica Lindgren Klingsell
  • Mix: Amanda Lindgren, Jessica Lindgren Klingsell
  • Master: Frida Claeson Johansson

Skriven av: Emma Andersson