Erfaren låtskrivare släpper sin femte solosingel

Artisten och låtskrivaren Åke Olofsson har en framgångsrik musikkarriär och har producerat musik till en mängd olika artister och är en av medlemmarna i Den svenska björnstammen. Tidigare i år har han som soloartist bland annat släppt singeln ”Dom högsta bergen” och nu är han tillbaka med singeln ”Värna om dig själv”.

Med pigga synthar och lättsam sång levererar Åke en positiv singel om att övervinna sina rädslor. I denna intervju berättar Åke om att just övervinna rädslor, om att inspiration och om framtiden.

Hur såg processen ut när du skrev ”Värna om dig själv”?
– Låten är skriven på Sebastians (047) landstället. Han, jag och Peter (också med i 047) skrev alla sångmelodier och all text. Sen satt jag i dagar och jobbade med introt. Från början hade den ett intro till introt. Det va som att nån bytte kanaler på en tv, så det va en massa olika låtsnuttar och knappljud. Det blev tyvärr lite för komplicerat så det fick strykas.

Låten handlar om att övervinna rädsla, känner du att det finns något du behöver övervinna?
– Jag är rätt så ofta lite rädd för att göra bort mig. Idag trillade jag i en lerpöl till exempel, otroligt pinsamt. Ville bara dra, men samlade mod och gick till en kiosk och bad om servetter.  

Foto: Johan Alexed

Dina solosinglar känns upplyftande och positiva i melodierna, var finner du inspiration till soundet?
– Det är nog mycket i visa. Har sjungit timmar med sånger för min bebis, då är det lätt hänt att man tar ett par toner här, och en snygg takt där.

Du har skrivit och producerat musik tillsammans med bland andra Thomas Stenström och Ambivalensen. Hur känns det nu att istället släppa musik solo?
–  Även om det är ett soloprojekt så samarbetar jag med låtarna. Jag gillar inte att jobba ensam så mycket. 

Vad händer härnäst i din musikkarriär?
– Just nu skriver jag med tre olika artister som ska debutera som artister. Det är sjukt spännande att få vara med när nått nytt föds.

  • Låtskrivare: Joakim Jarl, Nicklas Berglöf, Peter Engström, Sebastian Rutgersson, Åke Olofsson
  • Producent: Åke Olofsson, Nicklas Berglöf, Joakim Jarl

Skriven av: Emma Andersson