Raketklubben har haft ett år fyllt av musiksläpp – från singlar till musikvideos och i November släppte de debutalbumet “Raketklubben”. Jag tog ett litet Zoom-samtal med bandets medlemmar Linn, Alex, Lukas och Erik, och i formatet Plattfrågor får ni här anekdoter om skivan och roliga detaljer om varje låt. 

Hur har debutalbumet tagits emot sedan släppet i November?

Linn – Det har varit mycket rörelse i sociala medier och det känns som att många har tagit emot albumet med öppna armar. Och så har vi fått en hel del fina recensioner också.
Alex – Det är roligt att det är många som köpt albumet fysiskt också.

Hur kom det sig att skivan fick heta “Raketklubben”?

Linn – Jag tycker att det hör till ett debutalbum att vara självbetitlat, men det känns inte så stort i indiegenren utan mer som att det är något som ex Robyn och liknande artister gör. Men sen har det känts lite knepigt och förvirrande att det heter “Raketklubben” när man ska skriva om skivan. 

Skivomslag ”Raketklubben” Foto: Simon Hjortek

Spår 1 – Hundöga

“Hundöga” öppnar skivan starkt med sitt indiepoppiga sound. Klockspelet sticker ut från liknande indebands låtar, när kom klockspelet in i bandet?

Linn – Det var vår producent Erik Berglund som tog fram det i studion och sa att “det här är ett Raketklubben-ljud” och så blev det det. 

Spår 2 – Inte fucka upp nu

“Inte fucka upp nu” togs emot väl när den släpptes som singel tidigare under hösten och har en tillhörande video. Hur såg arbetet med videon ut?

Lukas – Den är inspelad i Kulturhuset i Falun. 
Linn – Vi planerade alla våra musikvideos tillsammans som ett koncept. Jag gillar när saker är lite fula och skaviga och då kom idéerna kring outfits och firmafest-scenariot i videon. Och på plats gjorde vi mycket spontant och videon växte fram då. 
Alex – Simon Hjortek (skapare av musikvideon) är en viktig del i det också.
Erik – Ja, Simon sätter alltid sin egna prägel på sina videos. 

Spår 3 – On The Edge

“On The Edge” sticker ut på skivan, både med sitt atmosfäriska lugn genom låten och med sin engelska titel. När namngavs låten och hur kom namnet till?

Linn – Jag skrev den låten redan 2015 och den har nog alltid hetat “On The Edge”. Den fick heta det för att låten handlar om att befinna sig vid ett vägskäl. Den handlar om kärlek, musik och om att våga satsa på något.

Spår 4 – Is i magen/Is i hjärtat

“Is i magen/Is i hjärtat” är låten med det enda gästande bandet på skivan. Skrevs låten tillsammans med Äventyret eller kom de in senare i processen? 

Linn – Låten skrevs innan Raketklubben och Äventyret skapades. Sen tog vi upp låten när Äventyret skulle ha en konsert.
Lukas – Jag var med i Äventyret då och Linn hoppade in och spelade bas denna spelning. Vi repade och Linn tog fram låten så vi jammade lite och spelade den sen på spelningen. 

”Det var bland det första Lukas meddelade när han startade i bandet, att han inte kommer sjunga Davids del av låten.”

Spår 5 – Astronaut

Astronaut” skulle jag säga är skivans självklara hitlåt med en smittande refräng som är enkel att skrika med i. Var det svårt att få resten av bandmedlemmarna att sjunga i verserna?

Linn – Nej jag vet inte ens om jag frågade utan jag delade ut verserna. Vi hade mjukat upp tanken på att sjunga tidigare då medlemmarna körat på låtar.
Erik – Både David, som var med i bandet då, och Paulina är leadsångare i andra band och jag har väl alltid innerst inne velat sjunga mer så jag var bara nöjd. 
Linn – Det var bland det första Lukas meddelande när han startade i bandet, att han kommer inte sjunga Davids del av låten, haha. 

Spår 6 – Portugal

“Portugal” känns väldigt inspirerad av Markus Krunegårds sound, med sin långa uppbyggnad, glittrande synthar och tuggande gitarr. Hur mycket har Krunegård influerat Raketklubben?

Erik – Någon i bandet har lyssnat mycket på Krunegård.
Linn – Ja, den är faktiskt sprungen ur en av hans låtar, jag har influerats mycket av honom. Men jag hade nästan glömt att den är inspirerad av hans musik för han är väldigt bra på att skriva om de stora sakerna i livet medan jag gillar att fokusera på detaljer och att zooma in på saker. Så det är mycket som skiljer också, och så är “Portugal” en tydlig blandning av det elektroniska och det organiska. Vi jobbar sällan aktivt med tydliga influenser när vi skriver låtarna utan mycket skrivs och blir till i repan. 

Bandet Raketklubben
Foto: Simon Hjortek

Spår 7 – Vi är slut

“Vi är slut” känns väldigt öppen och ärlig, och unik i att den skrivs i perspektivet från den som gör slut istället för den som blir dumpat. Hur såg låtskrivar-processen ut för låten?

Linn – Det är intressant att du ser det så för för mig är det en “bli dumpad”- låt. Men jag kan förstå att den inte uppfattas så för att det är så mycket kraft i den låten. För mig var det som att gå in i ett sår när jag skrev den låten. Vissa saker känns det som att man inte “får” skriva, som så tydliga saker som orden vi är slut, och det tycker jag är intressant att arbeta med. Jag var bland annat inspirerad av bandet Holy Now till den här låten i och med de långa tonerna och fraserna, jag brukar skriva mer ettriga texter annars. 
Alex – Linn har ju en spännande förmåga att bli arg när saker gör ont, och du får ett intressant språk när du skriver om det. 

Spår 8 – Tjuv i randig tröja

“Tjuv i randig tröja” känns som den mest lekfulla låten på skivan. Har låten jammats fram i bandet eller skrevs den så från början? 

Linn – Melodin skrevs så lekfull men det är också något som utvecklats i replokalen. Jag har ett starkt minne av att den spelades på ett visst sätt med vår första trummis Magnus, och att när vår andra trummis David spelade den så spelade han den annorlunda och istället för att pausa i andra versen fortsatte han spela och när Magnus hörde det tyckte han att den föll på plats. 
Alex – När jag kom in i bilden fanns det inga synthar i den utan det var en riktig live-känsla på den, så det har vi arbetat fram och lagt in inför skivan. 

Spår 9 – ”B.M.L.P.S.”

Skivan avslutas med “B.M.L.P.S.” och jag vet sedan tidigare att låten handlar om bandets medlemmar. Hur uppkom idén till låten?

Linn – Idén kom när vi gjorde en liten turné i Moldavien, och David gick runt och sjöng orden “Bryta mot lagen på stan” under resan. Det var en kort resa men vi hann känna så mycket och alla i bandet var på olika ställen i livet och vi började prata med varandra på ett mer förtroligt sätt. Det satte igång något i mig och jag började skriva om alla, vilket nästan kändes som att jag gjorde något fel för att det kändes så privat. Men jag spelade upp den för bandet och jag minns det som att det var väldigt fint och som att de tyckte om den direkt. 
Erik – Ja den tog hårt, det var härligt att höra att du skrivit om oss. David hade tryckt in refräng-biten i våra huvuden och vi var nog alla taggade på att göra något av det, och så skrev Linn en dänga som man gråter av när man lyssnar på. 

Det nya året är snart här, vad kan vi förvänta oss av Raketklubben 2021? 

Erik – Det beror ju lite på hur världen ser ut tänker jag.
Linn – Ja, men det känns som att vi ändå har ett mål nu att bli ett riktigt bra liveband. Vi alla är sugna på den biten och vi har bra förutsättningar för det. Vi vill också skapa nytt material nu när det fortfarande inte går att spela live, men sen boka spelningar så snart det bara går. Ska vi inte också skriva en ny skiva?
Lukas – Yes det gör vi, vi kör.

Följ Raketklubben

Skriven av: Emma Andersson