AI-genererad musikvideo nominerad i Manifestgalan.

Artisterna Ängie och Skoj släppte i somras låten ”Den helgen (Så nice) Remix” och för två månader sen släppte de en musikvideo till den engelska versionen av låten – ”Damned nice weekend”. Musikvideon är skapad av AI-genererade bilder. Tidigare har Skoj släppt musikvideos där han bland annat använt sig av DeepFake, även det en AI-motor för att ändra på filmat material.

Musikvideon till ”Damned nice weekend” blev snabbt viral på Reddit med över 380 000 visningar och har nu blivit nominerad i Manifestgalan 2023.

Jag behöver bara skriva in texten, AI:n jag använder sköter resten, förklarar Rasmus Wimby, aka Skoj.

Vi har under detta året fått se fascinerande bilder tas fram med hjälp av AI-program som t.o.m. lyckats övertyga experter och vinna tävlingar. Men nu kan jag med hjälp av diverse script och machine-learning-processer be en dator visualisera abstrakta koncept och animera dom, fortsätter han.

Det låter lite som sci-fi, men Rasmus menar att detta snart är hur det kommer vara för många konstnärer, och berättar att det både är fascinerande och oroande.

– Detta är bara början. Alla sånna här typer av jobb kommer förändras. Du behöver inte kunna något för att göra en film eller bild. Du kan skriva in vad som helst, det går inte alltid att förutse hur den kommer tolka vissa ord och scenarion men den begriper det mesta. Det utformas till något nästan lite drömskt.

  • Låtskrivare: Angelina Dehn, Rasmus Wimby
  • Producent: Rasmus Wimby

Skriven av: Emma Andersson