Äventyrets andra album är en taxiresa på nya vägar.

Idag släpper Äventyret sitt nya album ”Äventyret Taxi”. En skiva som minst sagt tar en med på oväntade vägar. Det första som slår mig är att det här känns som en skiva som både bryr sig om lyssnaren och bandets egna kreativa lust och vilja. Det är liksom inte alla band som törs inleda en uppföljningsplatta med ett sju minuter långt instrumentalt öppningsspår. Men det gör Äventyret. För att dom vill. Det är oväntat, modigt och faktiskt förståeligt, för i de där sju minuterna sätts en stämning som öppnar upp för resten av skivans låtar. Jag tror nästan att jag hamnat i Äventyrets taxi nu.

Den här bilresan följer allt annat än vad jag förväntat mig. Det dansanta indiepartyt som jag tidigare förknippat med Äventyret har bitvis bytts ut mot något mer allvarligt, lite mer stillsamt. Åkturen går via de tidigare släppta singlarna ”Yellow House” och ”Kär i en återvändsgränd” där Äventyrets tidigare sound känns igen, vidare till den instrumentella och Bob Hund-iga ”Ambulansromans” och når sin kulmen när vi närmar oss slutdestinationen. Albumets tre sista spår lyser klarast genom taxirutan och den avslutande låten ”Dreamy Eyes” är min absoluta favorit. Där går Malte O’Reillys lätt spruckna röst hand i hand med musikens lite vemodiga känsla. Det är fint, skört och en låt jag upptäcker roterar i mitt huvud dag som natt.

Bandet själva berättar att processen bakom nya skivan inneburit mycket arbete, skriva nytt, slänga, ge upp och börja om.. Och kanske är det just det som märks? Att det här albumet har fått bearbetats, stångats emot, vänts hit och dit på, tills det slutligen landat i enkla inspelningar i den gamla replokalen och den kreativitet som kan komma med den typen av begränsningar? Oavsett hur, så har processen fött fram ett härligt personligt album som inte följer de konventionella sounden och jag gillar det. Det är lite lagom skevt och stökigt, och som vanligt fullt av lyssningsvärda texter att vardagsfilosofera kring. Allt annat än perfekt, och då menar jag i den mest positiva bemärkelse. Tack för taxituren Äventyret! Jag åker gärna med fler gånger.

Lyssna här:

  • Låtskrivare: Malte O'Reilly, Elias Stenman
  • Mix: Malte O'Reilly, Elias Stenman
  • Master: Jojje Arvidsson

Skriven av: Karolina Nordman